29.02.2016

Muffiny jak batoniki

Muffiny są idealne, kiedy trzeba upiec coś na szybko dla dzieci.  Te znikały równie szybko jak się pojawiły, a dzieciaki były zachwycone.  Przepis pochodzi z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej.






Składniki (na 10 - 12 sztuk):
  • 150  g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g cukru (oryginale 120)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 małe jabłko starte na tarce
  • 120 g startej marchwi
  • 80 ml oleju
  • 50 g orzechów (nie dałam)
  • 50 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych



Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Do miski wsypać mąkę, proszek, cynamon i sól.  Jajka ubić z cukrem, dodać olej i starte jabłko i marchew.  Wymieszać.  Dodać rodzynki, orzechy i wiórki.  Całość przelać do miski z mąką i niedbale wymieszać.  Mieszankę przełożyć do przygotowanej formy na muffinki.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...