28.04.2015

Batony energetyczne (bez mąki i cukru)

Tak naprawdę miały być zupełnie inne ale chciałam sobie ułatwić pracę a potem w środku nocy musiałam kombinować.  Na szczęście kombinacja i poszukiwania pomocy w internecie pomogły i w efekcie powstały pyszne batony., pełne zdrowia i dodające energii. 



Składniki:
  • 300 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 300 g daktyli
  • 5 - 7 łyżek jagód goji
  • 75 g nasion słonecznika
  • 4 łyżki nasion chia (+ 16 łyżek wody)
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans.  Odcedzić płyn a daktyle zmiksować. 
Nasiona chia zalać wodą i odstawić na kwadrans aż napęcznieją.
Wymieszać zmiksowane daktyle, namoczone nasiona chia z pozostałymi składnikami.  Formę (ok 15 x 23 cm)  wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć masę i dokładnie wyrównać przyciskając masę do dna.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni i piec przez około 25 - 35 minut.  Sprawdzać czy batony nie spiekają się zbytnio.  Odstawić do przestudzenia i chłodne pokroić na części.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...