6.07.2014

Jagodzianki z kruszonką

Pierwsze jagody zebrane w pobliskim lesie i pierwsze jagodzianki.  Ciasto bardzo miękkie i elastyczne, w sam raz do wyrabiania ręką.  A bułeczki?  Idealne na popołudnie, do podjadania przy lekturze, czy między jedną zabawą a drugą.  Czego chcieć więcej?



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 100 g miękkiego masła
  • Pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ½ - ¾  szklanki mleka

  • Ok. 10 łyżek jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • Mleko lub jajko do posmarowania


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.  Zrobić w środku wgłębienie.  Mleko lekko podgrzać.  Odlać około ¼ szklanki i wkruszyć drożdże.  Dodać łyżkę cukru i wymieszać. Wlać mieszankę do wgłębienia w mące.  Na wierzch posypać odrobiną mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż drożdże urosną.  Po około kwadransie dodać pozostałe składniki, bez mleka.  Zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko.  Wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki.  Uformować kulę, przełożyć do miski posmarowanej olejem, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny. 
Jagody umyć i osuszyć.  Wymieszać z mąką i cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyrobić i podzielić na 10 – 12 części.  Na środek każdej części nakładać po łyżce jagód i zlepić bułeczkę.  Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około kwadrans.  
Przygotować kruszonkę.  Mąkę wyrobić z masłem palcami, aż powstanie kruszonka.  Wymieszać cukier.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.   Posypać kruszonką.  Wstawić do piekarnika na około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...