7.07.2014

Jaglanka z jagodami

Zdrowe i lekkie śniadanie z dużą ilością owoców, zjadane na dworze.  Tak lubię.  Na spokojnie, z książką w ręku, w porannym słońcu.  Kasza jaglana i kisiel, którego niby wychodzi za dużo, ale raczej nie będzie z tym kłopotu.



Składniki:
  • 250 ml mleka lub wody
  • 50 g kaszy jaglanej

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Pół szklanki wody
  • Garść malin
  • Pół szklanki jagód
  • 1 łyżka cukru


Wykonanie:
Kaszę opłukać a następnie uprażyć w garnku, aż zacznie pachnieć orzechowo.  Wlać mleko lub wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 – 20 minut często mieszając.   W międzyczasie przygotować kisiel.  Jagody i maliny zasypać w garnuszku cukrem.  Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do garnuszka z owocami.  Gotować przez kilka minut.  Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i polać przestudzonym kisielem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...