7.05.2014

Grzanki, szparagi i jajko - śniadanie idealne

W prostocie siła.  Czy trzeba czegoś więcej?  Ciepłe, chrupiące grzanki, zielone szparagi i jajko?  Jak dla mnie idealnie rozpoczęty dzień.  Nie przeszkadza, że jajko nie zawsze ma idealny kształt.  W końcu w domu można podać i tak.  Najważniejsze, że smakuje.




Składniki:
  • chleb razowy (najlepiej domowy)
  • zielone szparagi
  • jajko
  • ocet winny
  • sól


Wykonanie:
Kromki chleba opiekamy w opiekaczu.  Zagotowujemy wodę w garnku. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 - 3 minuty.  Wyjmujemy i oblewamy zimną wodą.  W małym garnuszku zagotowujemy wodę z łyżką octu.  Jajka wbijamy na talerzyk i ostrożnie zsuwamy na wrzącą wodę.  Gotujemy przez 3 minuty.  Szparagi kroimy na kilka kawałków i kładziemy na ciepłe tosty.  Na szparagi kładziemy ugotowane jajko w koszulce.  Kroimy jajko i jemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...