25.02.2014

Pączki hiszpańskie czyli gniazdka

Kolejny przepis z zeszytu Babci Jańci, chociaż w zeszycie występuje w zupełnie innej formie.  W oryginalnej też się tutaj pojawi, ale na razie wersja smażona.  Gniazdka czy pączki hiszpańskie wyszły genialne.  Nie przeszkodziło im też to, że nie mogłam znaleźć odpowiedniej końcówki do szprycy i kształt wyszedł nie do końca taki jak powinien.




Składniki:
  • 120 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 6 jaj
  • cukier puder + woda / sok z cytryny na lukier
  • tłuszcz do smażenia
  • olej do smarowania

Wykonanie:
Wodę gotujemy ze szczyptą soli i masłem.  Do gotującej się wody wsypujemy na raz mąkę.  Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i zrobi się lśniące.  Odstawić do ostygnięcia.  Papier do pieczenia pociąć w kwadraty o boku ok. 10 cm.  Każdy kwadrat posmarować olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym jajku dokładnie ucierając.  Ciasto przełożyć do szprycy. Wyciskać okręgi na przygotowane kwadraty (po stronie z olejem). 
Tłuszcz rozgrzać do około 170 - 180 stopni.  Kłaść partiami gniazdka, papierem do góry (bardzo łatwo sam odejdzie).  Smażyć na słoty kolor z dwóch stron.   Gniazdka osuszyć na ręczniku papierowym.  Osuszone gniazdka polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...