20.04.2013

Pieczony dorsz z ziemniakami

Moje dzieciaki uwielbiają te ziemniaczki.  Chyba mogłyby je jeść codziennie.  To dla nich zamiennik frytek.  Ponieważ za rybami nie przepadają aż tak bardzo, trzeba połączyć dwa smaki i namówić do zjedzenia rybki wraz z ukochanymi dodatkami.  Zresztą okazało się, że synowi ryba w tej wersji jednak posmakowała.  Nie tylko jemu.




Składniki:
  • 2 płaty dorsza
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska, pieprz, suszona bazylia
  • oliwa lub olej

  • ziemniaki
  • suszony tymianek
  • olej

Wykonanie:
Rybę rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonej) i osuszamy.  Kroimy na porcje.  Sól, pieprz i bazylię ucieramy w moździerzu.  Obtaczamy przyprawami rybę.  Odkładamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części (małe ziemniaki wystarczy pokroić w ósemki, większe na więcej części).  Osuszone przekładamy do miski.  Dodajemy suszony tymianek i odrobinę oleju.  Obtaczamy ziemniaki.  Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut (w dolnej części piekarnika). 
Rybę przekładamy do brytfanki (użyłam takiej z rusztem na dnie) i delikatnie skrapiamy olejem lub oliwą.  Na wierz każdego kawałka kładziemy gałązkę tymianku.  Kiedy ziemniaki pieką się już przez 10 minut, wkładamy rybę w brytfance na wyższy poziom w piekarniku.  Pieczemy razem przez około 15 - 20 minut.  Na kilka ostatnich minut można włączyć opcję termoobiegu, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.  Podajemy ciepłe z surówką lub sałatką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...