16.03.2012

Schab faszerowany pieczarkami

Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe?  Oto propozycja odmiany.  Jak dla mnie idealny pomysł na świąteczny, czy uroczysty obiad.  Jeśli nie macie czasu, możecie kotlety usmażyć dzień wcześniej, a potem odgrzać w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.



Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek żółtego sera
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej



Wykonanie:

Pieczarki umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Dusić, aż płyn odparuje. Schab pokroić na plastry (około 2 cm). Każdy cienko rozbić, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozbite kawałki posolić i popieprzyć. Ser żółty pokroić na słupki (ma być ich tyle, ile kawałków schabu). Na środek każdego kawałka mięsa kładziemy po jednym słupku żółtego sera i po łyżce uduszonych pieczarek. Mięso składamy na pół i spinamy szpilkami (po 2 do każdego kawałka mięsa). Spięte kotlety panierujemy w jajku i bułce i smażymy z dwóch stron na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...