16.05.2011

Serniczki z ricotty

W lodówce resztki ricotty i serka śmietankowego.  Musiałam je więc wykorzystać.  Wyszły cudowne małe serniczki w sam raz do poobiedniej kawy czy na piknik.  Możne je robić oczywiście bez ciasteczkowego spodu, ale  za bardzo go lubię :)  Do osłodzeniu użyłam cukru fiołkowego, ale można oczywiści użyć zwykłego.  Fiołkowy nie zmienił zbytnio smaku (być może było go za mało)



Składniki na spód:

* 6 ciasteczek digestive
* 1 łyżka masła
* 1 łyżeczka cukru



Składniki na masę:

* 100 g ricotty
* 50 g serka śmietankowego, trzykrotnie mielonego
* 40 g cukru fiołkowego
* 1 jajko
* 1 łyżka mąki kukurydzianej



Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka kruszymy (np. w woreczku), dodajemy cukier i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy po łyżce do 6 muffinkowych papilotek (papilotki umieszczamy w formie).

Wszystkie składniki na masę miksujemy w malakserze. Przelewamy masę na ciasteczkowy spód i pieczemy przez około 25 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy serniczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...