2.03.2011

Faworki

Ekspresowe w wykonaniu.  Zrobione dzisiaj na prośbę mojej córci i z pomocą moich dzieci, które doskonale się spisały przy przewijaniu faworków.  Przepis z "Kuchni Polskiej" Z. Miętkiewicz.


 

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie wybić je drewnianym wałkiem, rozwałkować jak najcieniej na stolnicy lekko oprószonej mąką. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długość 10 cm. Naciąć wzdłuż każdy środek paska i przewinąć przez nacięcie jeden koniec paska.

W garnku rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki partiami z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia i posypać pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...