20.09.2009

Granola orzechowa

Od dawna zajadamy się granolą tylko do tego czasu sklepową, ale już niedługo.  Od jakiegoś czasu zamierzałam zrobić ją sama, ale w  większości przepisów były składniki, a raczej zazwyczaj jeden, które albo mi nie odpowiadały, a były dość istotne w danym przepisie, albo były nie do zdobycia.  Na szczęście Liska pokazała u siebie przepis doskonały.  Chwilka pracy i gotowe.  Granola stoi sobie teraz w słoju a my ją podjadamy na śniadanko i kolację :)



Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika (dałam 50 g)
  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 ml dobrego soku jabłkowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów laskowych (moja modyfikacja)


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 150 st C.
Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką.
Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku. Przełożyć do szczelnego pojemnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...