23.11.2009

Granola czekoladowa

Od dłuższego czasu zamiast kupować granole sklepowe robię je sama.  Jak na razie wypróbowałam 2 rodzaje: orzechową i czekoladową ( a tak naprawdę kakaową).  Ten konkretny przepis jest oparty na przepisie na Granolę Nigelli znaleziony tutaj oraz na przepisie Truskawkowej Ani, które modyfikuję  w zależności od posiadanych składników. Muszę przyznać, że granola stoi sobie u nas na blacie kuchennym w specjalnym słoju i nic jej się nie dzieje.  A słój jest duży i nie znika w przeciągu tygodnia.  Uwielbiam sypnąć sobie garść granoli do porannego lub wieczornego jogurtu. 




Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g sezamu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • ok. 50 g brązowego cukru (raz dałam, a raz nie i też była super)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 70 g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 175 g musu jabłkowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszam, rozkładam na blasze. Piekę ok. 40 minut w 170 st. C.
W czasie pieczenia kilkakrotnie mieszam.
Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...