7.03.2010

Drożdżowe z wanilią Poleczki

Są takie dni, kiedy w kuchni nie idzie tak jak trzeba.  No i chyba dzisiaj właśnie taki dzień nadszedł.  Ciasto autorskie Poleczki rosło pięknie, aż nie mogłam uwierzyć, że aż tak szybko, począwszy od samego zaczynu, który urósł w 7 minut.  No i rosło tak do końca, aż w końcu wyszło z blaszki (a wymiary miała dokładnie takie jak podała Polka). A może to niekoniecznie zły dzien tylko moje lenistwo?  Nie wyrabiałam ciasta ręką, a robotem (nie takim na literę K a takim na literę S).  W każdym razie efekt końcowy taki, że ciasto nie bardzo nadaje się do pokazania.  Nadaje się jednak do konsumowania i to jeszcze jak.  Poleczko jest cudowne.




Na blaszkę o wymiarach:
spód - długość 22 cm, szerokość 8 cm
góra - długość 24 cm, szerokość 10 cm
głębokość - 7 cm


  • 300g mąki pszennej chlebowej, przesianej
  • 200g mąki pszennej chlebowej razowej, przesianej by pozbyć się otrębów
  • 25g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych (dałam suszone)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g cukru (dałam 50 g pudru i 50 g cukru z wanilią)
  • 250ml mleka
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 100g masła
  • 4 żółtka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • skórka otarta z jednej limonki lub cytryny
  • ziarenka wyskrobane z dwóch lasek wanilii (nie dałam)
  • 125g żurawiny suszonej


Zaczyn

Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżką cukru, dodać 60 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto

Resztę mleka podgrzać.
Masło roztopić w garnuszku i ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Obie mąki wymieszać w misce. Dodać ziarenka wanilii, sól, wyrośnięty zaczyn, żółtka ubite z cukrem, resztę ciepłego mleka i sok z pomarańczy. Wyrobić gładkie, lekko lepkie i elastyczne ciasto (ok. 15-20 minut).
Stopione masło dodać w 4 partiach dodając kolejną dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta w ciasto. Wyrobić kolejne 15 minut.
Dodać skórkę otartą z pomarańczy i limonki lub cytryny oraz żurawinę. Chwilę wyrobić.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - ciasto ma podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto należy przebić ręką i przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem lub oliwą (ciasto powinno wypełnić nie więcej niż połowę blaszki). Następnie przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia (ponownie ma podwoić objętość).
Piec rozgrzać do temp 180C.
Ciasto posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i piec do suchego patyczka (ok. 35-40 min).
Studzić chwilę w piekarniku, a później na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...